29 Ocak 2011 Cumartesi

Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı

Mantı en sevdiğim yemeklerin başında gelir; ancak bu zamana kadar haşlama mantıdan başka bir mantı çeşidi denememiştim. Tepsi mantısının fotoğraflarını bloglarda gördükçe "yapımı bu kadar zahmetli bir şeyin tadı da mutlaka şahane olur" önyargısından hareketle çok soğuk ve karlı bir cumartesi günü Birlik Mahallesi'ndeki Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı'na gitmek üzere arkadaşımla birlikte yola koyuldum. Yollarda gerçek anlamıyla düşe kalka bir savaş verdik.. Ancak bizi ayakta tutan, tepsi mantısını kaşıklayacağımız anın hayaliydi:)... Nihayet hedefimize vardığımızda siparişimiz belliydi: tepsi mantısı:)...

Menüde bildiğimiz klasik haşlama mantı, etli yaprak sarma, sucuk içi gibi Kayseri'ye özgü diğer lezzetler de mevcut. Siparişlerimizi verdikten sonra masamıza patates salatası ve ekmek geldi. Patates salatası alıştığımdan daha baharatlı ve tahminimden daha lezzetliydi. Salatayla birlikte gelen ekmekler de çıtır çıtırdı.
Yaklaşık 15 dakikalık bir bekleme süresinin ardından mantılarımıza kavuştuk. Mantılar üzerine yalnızca domates sosu dökülmüş bir şekilde geliyor. Yoğurt ise ayrı bir kapta, isteğe göre sarımsaklı veya sade... Servisi yapan kişi, mantınızın üzerine yoğurdunuzu dökmenizi bekliyor..


Ardından üzerine meşhur saflaştırılmış tereyağını döküyor.. Sonra da masada bulunan baharatlardan dilediğinizi mantınıza ekliyorsunuz. Sunum gerçekten müthiş..

Mantı lezzetli, et miktarı tahmin ettiğimden daha bol. Ancak, etin lezzeti beni tatmin etmedi. Mantıyı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde ise yiyene gerçekten keyifli dakikalar vaad ediyor.. Domates sosunu da oldukça başarılı bulduğumu ayrıca ilave etmek istiyorum.  Öte yandan, tereyağının katkısını da azımsamamak gerekiyor. Acaba tereyağı olmasa da aynı lezzeti alır mıydım diye düşünmeden edemedim..
1 tepsi, bizi tıkamaya yetti, tatlı deneyecek halimiz kalmamıştı. Onun yerine, birer bardak çayla yemeğimizi noktaladık.
Gelen hesap ise beni biraz şaşırttı. 2 porsiyon mantı, içeceklerle birlikte 44 lira. Tamam kabul, gelmeden buranın meşhur bir yer olduğunu ve tepsi mantısının da hazırlanması meşakkatli ve her yerde bulunmayan bir lezzet olduğunu biliyorduk. Ancak, yine de ödediğimiz mebla bana fazla geldi. Sanki mantının ününün farkında olan işletme, mantının değil ama işin tadını biraz kaçırmış..
Nihayetinde, tepsi mantısı daha önce denemediğim bir çeşitti ve denediğim lezzetten memnun kaldım. Ancak, tepsi mantısını yine de Ankara'daki, fikrimce en iyi mantı yapan yer olan Beğendik Kayseri Mutfağı'nın haşlama mantısına değişmem!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder